Preconceptionele zorg

Wil je zwanger worden en zit je nog met heel wat vragen? Dan ben je hier op het juiste adres. Preconceptionele zorg omvat de zorg, alvorens de bevructhing plaatsvind. Zwanger worden omvat veel meer dan het ‘stoppen met anticonceptie’.  Het is van onschatbare waarde om een optimale start van de zwangerschap te bevorderen en daarmee het risico op complicaties tijdens de zwangerschap tot een minimum te beperken. Deze preconceptionele adviezen zijn ook in de vroege zwangerschap van belang aangezien de foetus in deze periode extra kwetsbaar is, gezien de organen en de placenta in deze fase worden gevormd. Ik bereid je met veel plezier voor op deze uniek periode.

 

Een prenataal consult bevat volgende zaken:

  • voorlichting vrouwelijke cyclus
  • emotionele ondersteuning 
  • evt bloedname
  • begeleiding van vrouwen met een voorgaande risicozwangerschap
  • ondersteuning fertiliteitstraject

Helaas is er nog geen tegemoetkoming van de mutualiteit voorzien vanuit het RIZIV waardoor deze zorgen niet worden terugbetaald. Daarom ben ik genoodzaakt om voor deze consultaties wel een bedrag aan te rekenen. 


Prenatale zorg

Ben je zwanger? Proficiat!
Een vroedvrouw kan de opvolging van je zwangerschap verzorgen, maar dit gebeurt altijd in samenwerking met de gynaecoloog en eventueel de huisarts.

Tijdens een eerste kennismakingsgesprek stellen we het dossier op, leren we elkaar beter kennen en gaan we dieper in op jouw specifieke behoeften en verwachtingen. Op basis hiervan worden vervolgconsultaties ingepland. De mutualiteit voorziet een terugbetaling van 12 consultaties tijdens de zwangerschap. Dit aantal staat volledig  los van consultaties bij de gynaecoloog of huisarts.

 

Tijdens prenatale consultaties kun je het volgende verwachten:

  • Medische controles: van de eerste bloedafname, het monitoren van bloeddruk en gewicht, het afnemen van de suikertest, het beluisteren van de harttonen van je baby tot het controleren van de groei en de positie van je kindje in je buik.
  • Informatie op maat: naast medische begeleiding fungeert je vroedvrouw als een belangrijke informatiebron en luisterend oor. Ze introduceert je in het scala van keuzemogelijkheden voor de zorg voor jou en je kindje(s) en geeft je informatie hieromtrent. Dit kan gaan over prenatale screening, leefstijladviezen, , arbeid en bevalling, borstvoeding en flesvoeding, en zoveel meer..
    Je vroedvrouw creëert ook een ruimte waarin je de tijd hebt om je vragen te stellen en bezorgdheden te delen. 
  • Risicoselectie/risicoscreening: vroedvrouwen voeren tijdens elk contact risicoselectie uit. Bij twijfel of vermoeden van complicaties wordt doorverwezen naar je arts.

Postnatale zorg

Het nieuwe ouderschap kan veel vragen en onzekerheden met zich meebrengen. het is een zeer bijzondere periode vol verwondering voor het nieuwe leven in jullie gezin. De thuiskomst kan overweldigend zijn, middenin een rollercoaster aan emoties. Als vroedvrouw staan we ook dan klaar om jou en je gezin hierbij te ondersteunen om samen verder op weg te gaan tijdens deze eerste postnatale weken.

 

Wanneer jullie huiswaarts keren na de geboorte van jullie kindje kom ik binnen de 24u naar jullie thuis. Dit gebeurt dagelijks tot 5 dagen na de geboorte van je baby. Nadien kijken we waar jouw noden en wensen liggen.

 

Hoe verloopt een postnataal consult ?

  • Medische opvolging van moeder 
  • Medische opvolging van de pasgeboren baby
  • Borst- en kunstvoedingsbegeleiding 
  • Emotionele ondersteuning en advies van het gezin
  • Wondzorg na keizersnede
  • ...

Cursussen